Orzechy włoskie są świetną przekąską. Można je jeść o każdej porze dnia. Doskonale sprawdzą się jako dodatek zarówno do porannej owsianki jak i do sałatki na obiad czy kolację. Co ważne – orzechy włoskie mają bardzo dużo kalorii, są więc doskonałym źródłem energii. Już w zaledwie stu gramach tego produktu można znaleźć blisko sześćset pięćdziesiąt kalorii.

 

Należy podkreślić jednak, że są to tak zwane dobre kalorie, za którymi idą także wartościowe składniki odżywcze. Orzechy włoskie właściwości tego produktu znane są już od bardzo dawna. Nie jest tajemnicą, że orzechy, a zwłaszcza orzechy włoskie to doskonałe źródło białka, którego zawierają blisko dziesięć procent. Ponad połowa zawartości orzecha włoskiego to tłuszcze. Nie ma się jednak czego obawiać, są to dobre tłuszcze nienasycone, które mają pozytywny wpływ chociażby na układ krążenia. Ich regularne spożywanie obniża ryzyko chorób serca. Orzechy to podstawa zdrowej diety. Powinny jak najczęściej znajdować się w codziennym menu. Są nie tylko zdrowe lecz również pożywne i bardzo smaczne, zwłaszcza młode orzechy włoskie ze słodką skórką.