Utrata wagi często wiąże się z obawą o zmniejszenie jędrności ciała i powrotem utraconych kilogramów, czyli popularnie nazywanym efektem jojo. Jest on wynikiem nieprawidłowego odchudzania, najczęściej wynika z „diety” głodówki, czy przyjmowania leków pomagających odchudzaniu.

Aby schudnąć zdrowo i bez dalszych, nieprzyjemnych konsekwencji powinniśmy unikać tego, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Jest to zazwyczaj wysokokaloryczne jedzenie, które możemy kupić, gdy się spieszymy, ponieważ jest wszędzie i nie musimy długo na nie czekać. Innym przykładem bomb kalorycznych są słodycze, czyli torty czy ciastka. Jeżeli najdzie nas ogromna ochota na słodkie pyszności lepiej sięgnąć po gorzką czekoladę, która zatrzyma nasz apetyt i uchroni przed nieprzyjemnymi konsekwencjami. Inne wysokokaloryczne produkty jak majonez czy masło mogą również poważnie zaszkodzić naszemu układowi krążenia, poprzez dostarczenie dużej ilości cholesterolu tworzącego złogi. Może to doprowadzić nawet do zawału serca i poważnie zagrozić naszemu życiu. Spożywanie zalecanej porcji owoców i warzyw zapewnia nam również utrzymanie prawidłowej gospodarki mineralnej.